Groothandel: alles wat je moet weten

Advies voor Kopers

Laatste aanpassing
28/06/2023

Je hebt besloten dat je (online) producten wilt verkopen en bent klaar voor de volgende stap. Het eerste actiepunt is het inkopen van producten. Grote kans dat een groothandel jou kan helpen met het aanleggen van de stock van je webshop of winkel. Om jou een vliegende start te geven leggen we in dit artikel uit wat een groothandel precies is, hoe je de beste groothandel kiest en wat je moet doen om ervoor te zorgen dat jij het meeste haalt uit jouw samenwerking met een groothandel.

Wat is een groothandel?

Groothandels vormen de schakel tussen producenten en leveranciers. Ze kopen in bulk producten in en slaan deze op, om ze vervolgens in partijen door te verkopen aan leveranciers, bijvoorbeeld in de detailhandel. Op die manier neemt een groothandel de opslag en verkoop van producten uit handen van de producent, zodat zij zich volledig kunnen richten op het maken van producten. Voor leveranciers fungeert de groothandel als een centrale marktplaats, zij hoeven niet op zoek naar verschillende producenten, want ze kunnen bij groothandel meerdere producten afnemen.

Wat zijn de voordelen van het kopen bij een groothandel?

Voor een webshop of winkel heeft het inkopen bij een groothandel verschillende voordelen. We zetten ze even op een rijtje:

 • One-stop-shop. Je kunt bij een groothandel meerdere producten tegelijkertijd afnemen. Dat betekent minder zoekwerk en minder administratie, want alles staat op één factuur.
 • Kortingen. Omdat groothandels werken met volumekorting of staffelkorting wordt jouw bestelling goedkoper als je grotere partijen koopt. Kijk voor nog lagere prijzen naar groothandels voor restpartijen of met veilingen.
 • Goede marge. De winstmarge van het product is het verschil tussen de inkoop- en de verkoopprijs. Als je grotere partijen koopt is je korting hoger is je korting en dus ook je winstmarge.
 • Voorraden bijhouden. Niks is zo vervelend als een product dat niet meer leverbaar is. Als je bij een groothandel inkoopt, zorg jij ervoor dat je voorlopig genoeg voorraad hebt.
 • Kwaliteitsproducten. Je kent jouw groothandel en weet dat ze goede producten leveren. En doordat je producten bij hen inkoopt en zelf opslaat kun je ze inspecteren voor je ze doorverkoopt aan jouw cliënten.

Vind een groothandelaar met Stocklear

Koop direct van reseller partijen op onze B2B marktplaats

Hoe vind je de groothandel die bij je past?

Je hebt groothandels in elke sector, denk aan groothandels voor kleding, restpartijen, witgoed, bouwmaterialen, etc. Welke groothandel het beste bij jou past hangt af van wat voor producten je wilt gaan verkopen. Een goede plek om de zoektocht te beginnen is de Startpagina Groothandel, waar je een uitgebreid overzicht krijgt van Nederlandse groothandels, gesorteerd op sector. Daarnaast kan het een goed idee zijn om in het buitenland te kijken naar een leverancier, omdat in andere landen artikelen goedkoper geproduceerd kunnen worden.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een groothandel?

Als je een paar groothandels hebt gevonden die de juiste producten leveren, ben je er nog niet. Jouw (web)winkel is een project voor de lange termijn, dat geldt dus ook voor de samenwerking met je leverancier. Je wilt zeker weten dat de groothandel de service biedt die jij nodig hebt. Controleer daarom in elk geval deze drie dingen voordat je de knoop doorhakt:

 1. Reviewscore. Net als een gewone winkel kunnen klanten van groothandels reviews achterlaten. Bekijk de algemene reviewscore en de laagste reviews, zodat je weet wat je in het ergste geval kunt verwachten van de samenwerking.
 2. Retourbeleid. Het kan voorkomen dat je een verkeerde bestelling doet, sommige groothandels hebben echter een streng retourbeleid. Kijk in de voorwaarden op hun website wat voor service ze bieden wanneer er iets teruggestuurd moet worden.
 3. Klantenservice. Zelfs als je met een goede groothandel samenwerkt, kan het zijn dat er iets aan een bestelling of product mankeert. Het is daarom belangrijk dat de klantenservice van de groothandel goed te bereiken is en dat ze ook echt helpen als er iets aan de hand is.

Bestellen bij een groothandel: wat zijn de bijzonderheden?

Je hebt een groothandel geselecteerd, tijd om een bestelling te plaatsen! Maar er is nog een laatste ding waar je rekening mee moet houden. Je moet namelijk begrijpen dat wanneer je bepaalde producten inkoopt om te gaan verkopen in Nederland, je een concurrent wordt van de bestaande klanten van een groothandel. Dat risico willen ze alleen nemen als ze er zeker van zijn dat jij een serieuze afnemer bent en daarom hanteren ze bepaalde voorwaarden.

 • Betalingsvoorwaarden. Bij veel groothandels betaal je vooraf voor een bestelling, je moet dus een startkapitaal hebben.
 • Minimale afname. Het idee van een groothandel is het verkopen in bulk, daarom zitten ze niet te wachten op kleine of eenmalige aankopen. Om die reden hebben ze een afnamedrempel, je kunt alleen bij hen terecht als je een bepaald aantal producten inkoopt.
 • Termijnkortingen. Het is niet gek als je op internet prijzen vindt die ongeveer gelijk zijn aan de huidige marktprijs. Dit komt omdat groothandels soms pas korting geven wanneer ze langere tijd met een bedrijf samenwerken.

3 tips om succesvol samen te werken met een groothandel

Om een kwaliteitsgroothandel aan de haak te slaan die op lange termijn met jou wil samenwerken kun je een paar dingen doen.

groothandel-werkend-in-een-magazijn-terug

Schep vertrouwen

Als jij wilt laten zien dat je een serieus bedrijf bent is het belangrijk dat je niet aankomt met een lege website. Zorg er daarom voor dat je al producten op je website hebt staan wanneer je goothandels aanspreekt. Een slimme en goedkope manier om aan je eerste stock te komen zijn online veilingen, het opkopen van restpartijen of het kopen van ongeopende pakketjes.

Winst maken kost tijd

Het inkopen en verkopen van producten lijkt een makkelijke manier om winst te maken. Toch kan het een tijd duren voor je aan je webshop of winkel verdient. Het inkopen van je eerste stock gaat van je startkapitaal af en het duurt meestal even voordat een onderneming goed draait. Hou er daarom bij de eerste onderhandelingen rekening mee dat je in het begin waarschijnlijk geen winst of zelfs verlies draait.

Bouw een goede relatie op

Tot slot is het goed om ervoor te zorgen dat je een goede band opbouwt met je leverancier. Als jij langer samenwerkt met een bepaalde partij heb je meer kans om betere partijen te kopen of hogere kortingen te krijgen. Wees altijd reactief en professioneel. En is het een leverancier in Nederland? Dan is het geen gek idee om de eerste aankoop ter plaatse te doen en even kennis te maken.

Verkoop je overstock groothandel op Stocklear

Voeg waarde toe aan je onverkochte voorraad en verkoop aan professionals

Op zoek naar een groothandel?

Koop onverkochte goederen, retouren van klanten en overstock op Stocklear, de professionele marktplaats voor destocking.

Vraag en antwoord

 • Waar vind ik een groothandel?

  De meeste groothandels hebben een website waar ze hun producten aanbieden. Bepaal wat voor producten je wilt verkopen en ga online op zoek naar een geschikte leverancier.

 • Hoe kies ik een groothandel uit?

  Vergelijk groothandels online en kijk wat voor producten ze voor welke prijs aanbieden. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de inkoopvoorwaarden, kortingen, reputatie en of ze een goede klantenservice hebben.

 • Welke producten kan ik vinden bij een groothandel?

  Er zijn in principe groothandels in elke sector en voor elk product, zoals groothandels voor kleding, witgoed, it-producten, etc. Bepaal wat voor producten je wilt verkopen en zoek dan een groothandel die hierin gespecialiseerd is.

Hulpmiddelen en advies

 • Zeer responsief en professioneel team. Producten van zeer goede kwaliteit tegen zeer goede prijzen. Geweldig verkoop- en betalingssysteem. Hartelijk dank!

  InformatiqueOccasionDe 01/01/2022
 • Ik beveel dit serieuze bedrijf aan. Na verschillende succesvolle veilingen, transport en logistiek + opvolging van hun professionele kant tot de aankomst van de bestelling.

  Jordan AlexandreDe 11/01/2022
 • Serieus Frans bedrijf dat kopers geruststelt. Wanneer de goederen niet van dezelfde kwaliteit zijn als geadverteerd, hebben wij altijd een vergoeding ontvangen die min of meer gelijk is aan de schade. Ze zijn gemakkelijk te contacteren en zeer efficiënt!

  Quentin W.De 14/03/2022
 • Zeer serieuze site. Opvolging van bestellingen en levering tot op de millimeter nauwkeurig. Zeer professioneel en attent personeel. Zeer responsief en informatie gecommuniceerd in real time. Ik ben zeer tevreden over de service en de kwaliteit van het product. Een grote Bravo aan het super competente logistieke team.

  Bache SDe 02/05/2022

Google reviews – Met een gemiddelde van 4,7 van 5

 • Klantenservice

  Onze klantenservice in Frankrijk spreekt Frans, Engels en Spaans en staat klaar om al uw vragen te beantwoorden. U kunt ons bereiken via chat of via uw account.

 • Beveiligde betaling

  Koop met een gerust hart via onze marktplaats. Verkopers worden betaald zodra de ontvangst van uw bestellingen is bevestigd.

 • Kwaliteit

  De partijen voor wederverkoop en destocking waartoe u toegang hebt, komen rechtstreeks van de grote merken en detailhandelaren.