Overvoorraad: wat doe je met onverkochte artikelen?

Advies voor Verkopers

Detailhandelaar inventariseert zijn onverkochte voorraad om zijn resterende pallets te verkopen
Laatste aanpassing
20/12/2023

Overvoorraad, ook wel overstock of overschotten genoemd, zijn alle producten die om de een of andere reden niet verkocht worden en die dus overblijven. Voorraadoverschot is een onderwerp waar elke detailhandelaar vroeg of laat mee te maken krijgt en het is daarom goed om in een vroeg stadium van je bedrijfsvoering na te denken over hoe je hiermee omgaat. In dit artikel leggen we uit hoe overstock ontstaat en geven we een paar handige tips om overschotten te voorkomen of te verwerken.

Hoe ontstaat overstock?

Er zijn veel verschillende situaties waarin je als ondernemer met een voorraad artikelen komt te zitten die niet verkocht wordt. We zetten er een paar op een rijtje:

  • Verkeerde inschatting bij inkoop – zelfs de meest doorgewinterde ondernemer koopt wel eens te veel voorraad in. Wanneer een bepaald product minder goed loopt dan verwacht of wanneer de concurrentie hoger is dan verwacht, resulteert dat in voorraadoverschotten.
  • Ruimtegebrek – wanneer je beperkt ruimte hebt in je magazijn krijg je al snel te maken met overschotten. Producten die niet of niet direct verkocht worden blijven op de planken staan, waardoor je minder ruimte hebt om artikelen in te kopen die het wel goed doen. Dit is vooral een probleem als je grote artikelen verkoopt, onverkochte meubels zullen sneller een probleem vormen dan onverkochte sieraden, om maar een voorbeeld te noemen.
  • Tijdsgebonden artikelen – denk aan beautyproducten waarbij een bepaalde kleur niet meer in de mode is, seizoensgebonden producten, zoals kerstversieringen of zwembaden, IT-producten die op een gegeven moment verouderd zijn of voedseloverschotten die ontstaan omdat producten over datum raken.
Detailhandelaar die zijn overtollige voorraad inventariseert om een oplossing te vinden voor retourzending, wederverkoop, hergebruik of recycling

Oplossingen voor beter voorraadbeheer

Je weet nu hoe voorraadoverschotten ontstaan, maar de grote vraag is natuurlijk: hoe kom je er weer vanaf? We geven 4 handige tips voor beter voorraadbeheer.

1. Voorkom overstock

Voorkomen is beter dan genezen en er zijn verschillende handigheidjes waarmee je overschotten kunt voorkomen:

  • Schaf een goed warehouse managing system (WMS) aan, waarmee je voorraadbeheer wordt geautomatiseerd.
  • Denk goed na over het volume van de producten die je wilt verkopen, zodat je bijvoorbeeld niet met een overschot meubels komt te zitten die je hele magazijn in beslag neemt.
  • Doe regelmatig marktonderzoek en gebruik die info om slim in te kopen. Kijk naar de trends, de seizoenen, de concurrentie, eerdere verkoopcijfers. Kortom, alle factoren die overvoorraad kunnen veroorzaken.

2. Slim verkopen

Als je het slim aanpakt zijn veel onverkochte producten toch aan de man te brengen. We geven je een paar creatieve ideeën om je voorraadoverschot kwijt te raken:

  • Bundels – bundel producten die slecht verkopen met populaire artikelen en bied dit aan als speciale aanbieding. Consumenten houden van cadeaupakketten, dus grote kans dat je je overvoorraad op die manier toch kwijtraakt.
  • Giveaways – geef bij een bepaald verkoopbedrag gratis een van je onverkochte producten weg. Het doel is om ervoor te zorgen dat klanten net iets meer kopen om aan het nodige verkoopbedrag te komen en dat extraatje te krijgen.
  • Affiliates – in plaats van de producten te verkopen, kun je ze ook inruilen voor diensten. Neem bijvoorbeeld contact op met een influencer en vraag of ze gratis jouw producten willen weggeven aan hun volgers, zodat zij in ruil reclame maken voor jouw bedrijf.
  • Milieu-organisaties – heb jij te maken met voedseloverschotten, dan kun je gebruikmaken van organisaties zoals Too Good To Go. Via hun platform kun je voedselproducten die (bijna) over de verkoopdatum zijn voor een klein prijsje toch aan de man brengen.

3. In bulk doorverkopen

Heb je de vorige tip uitgeprobeerd en blijf je met producten zitten? Dat is geen probleem, je kunt ze namelijk alsnog verkopen op een veilingsite of bij een partijgroothandel. Via deze organisaties kun je in bulk je onverkochte producten doorverkopen aan een wederverkoper in ruil voor een percentage van de winstmarge. Dit is een ideale oplossing, want je artikelen gaan niet verloren, dus het is goed voor het milieu en je verdient er ook nog wat aan!

Verkoop uw overtollige voorraad op Stocklear

Overstock, retouren van klanten, liquidatie: met Stocklear veilt u uw resterende partijen en pallets met producten.
✅ x3 Cashflow
✅ 0 afgedankte producten
✅ Operationele efficiëntie

4. Recyclen

Een laatste optie om ervoor te zorgen dat producten niet vernietigd hoeven te worden is om ze te recyclen. Er zijn veel bedrijven die de recycling van producten voor hun rekening nemen. Waar je terechtkunt hangt af van je branche: IT-producten kun je doorverkopen aan refurbishers, houten producten kunnen worden vermalen tot brandstof en stalen producten kunnen gebruikt worden als grondstof voor nieuw staal.

Vraag en antwoord

  • Hoe voorkom ik overstock of overvoorraad?

    Een goede voorbereiding is het halve werk, doe daarom voor je voorraad inkoopt uitgebreid marktonderzoek. Kijk eerst naar de producten zelf, zijn ze seizoensgebonden of is er een houdbaarheidsdatum, koop dan niet teveel in een keer in. Kijk ook naar de concurrentie en bepaal aan de hand daarvan hoeveel je denkt te kunnen verkopen. Denk vervolgens na over hoe je je voorraad beheert. Als je een systeem voor magazijnbeheer aanschaf wordt je inkoop voor een groot deel geautomatiseerd en voorkom je dat je teveel inkoopt.

  • Hoe raak ik mijn voorraadoverschot kwijt ?

    Lukt het niet om je producten per stuk te verkopen en ben je op zoek naar een afnemer die de hele voorraad in een keer overneemt? Dan kun je terecht bij een partijgroothandel of veilingsite. Voor een percentage van de winst verkopen zij jouw producten door aan andere ondernemers. Dit is een ideale manier om verspilling tegen te gaan en je verdient er ook nog wat aan

     

  • Hoe kan ik onverkochte artikelen recyclen?

    Tegenwoordig zijn er genoeg organisaties die de recycling van onverkochte voorraad op zich nemen, je hoeft dat dus niet zelf te doen. Elektrische apparaten kun je kwijt bij refurbishers, er zijn organisaties die houten artikelen vermalen en gebruiken als brandstof en ga zo maar door. Je hoeft alleen de juiste organisatie te vinden voor jouw branche.

Hulpmiddelen en advies

  • Zeer responsief en professioneel team. Producten van zeer goede kwaliteit tegen zeer goede prijzen. Geweldig verkoop- en betalingssysteem. Hartelijk dank!

    InformatiqueOccasionDe 01/01/2022
  • Ik beveel dit serieuze bedrijf aan. Na verschillende succesvolle veilingen, transport en logistiek + opvolging van hun professionele kant tot de aankomst van de bestelling.

    Jordan AlexandreDe 11/01/2022
  • Serieus Frans bedrijf dat kopers geruststelt. Wanneer de goederen niet van dezelfde kwaliteit zijn als geadverteerd, hebben wij altijd een vergoeding ontvangen die min of meer gelijk is aan de schade. Ze zijn gemakkelijk te contacteren en zeer efficiënt!

    Quentin W.De 14/03/2022
  • Zeer serieuze site. Opvolging van bestellingen en levering tot op de millimeter nauwkeurig. Zeer professioneel en attent personeel. Zeer responsief en informatie gecommuniceerd in real time. Ik ben zeer tevreden over de service en de kwaliteit van het product. Een grote Bravo aan het super competente logistieke team.

    Bache SDe 02/05/2022

Google reviews – Met een gemiddelde van 4,7 van 5

  • Klantenservice

    Onze klantenservice in Frankrijk spreekt Frans, Engels en Spaans en staat klaar om al uw vragen te beantwoorden. U kunt ons bereiken via chat of via uw account.

  • Beveiligde betaling

    Koop met een gerust hart via onze marktplaats. Verkopers worden betaald zodra de ontvangst van uw bestellingen is bevestigd.

  • Kwaliteit

    De partijen voor wederverkoop en destocking waartoe u toegang hebt, komen rechtstreeks van de grote merken en detailhandelaren.