Alles wat je moet weten over online veilingen

Advies voor Kopers

Laatste aanpassing
28/06/2023

Je hebt een nieuwe of bestaande webshop waarvoor je snel een stock wilt aanleggen. Omdat je niet te veel voor de producten wilt betalen lijkt het je een goed idee om mee te doen aan een online veiling. Maar hoe gaat dat eigenlijk precies in zijn werk? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om mee te doen aan een online veiling en geven we een overzicht van waar je online veilingen in Nederland kunt vinden.

Alles over online veilingen

1. De belangrijkste termen uitgelegd

Als je voor het eerst meedoet aan een online veiling kan het soms moeilijk zijn om te begrijpen wat alles precies betekent. We hebben de belangrijkste termen voor je op een rijtje gezet:

  • Kavel: een kavel is als het ware de eenheid van een online bieding. Hier vind je het referentienummer (kavelnummer), de beschrijving van de producten en de details en voorwaarden van de online veiling.
  • Pallet: wanneer een bedrijf een aantal producten in een keer verkoopt, bijvoorbeeld hun overstock, onverkochte partijen of retourproducten, gebeurt dit vaak in de vorm van pallets. Dit kun je vrij letterlijk nemen, het is een pallet met verschillende (verpakte) artikelen.
  • Boedel: wanneer een bedrijf failliet gaat, wordt er soms beslag gelegd op de goederen en dit heet een boedel. Bij bepaalde online veilingen kun je faillissementsboedels kopen.

2. Looptijd van online veilingen

Elke online veiling heeft een begintijd en een eindtijd. Op de kavel kun je zien hoelang het duurt voor de veiling wordt afgesloten en je dus niet meer kunt bieden. Vaak is dit heel precies en wordt tot op de seconde afgeteld naar het tijdstip dat de veiling sluit. Het doel van de looptijd is om potentiële kopers de kans te geven om het aanbod goed te bekijken. Bij de meeste veilingen wordt vijf extra minuten toegevoegd aan de looptijd als er in de laatste vijf minuten een bod wordt gedaan. Hierdoor krijgen de andere deelnemers de kans om nog te reageren op het bod.

3. Informatie over de producten in de kavel

In een kavel kun je in meer of mindere mate zien wat voor producten er worden aangeboden. Als het gaat om de verkoop van overstock, onverkochte partijen of retourproducten, dan is er vaak een gedetailleerde lijst met producten beschikbaar. Ook kun je soms foto’s van de partij bekijken. In andere gevallen, bijvoorbeeld bij de online veiling van tweedehands kantoorartikelen of een faillissementsboedel, is het niet altijd duidelijk wat voor producten er precies onder de kavel vallen.

In elk geval kun je altijd de volgende details bekijken:

  • Volume: het aantal producten in een kavel.
  • Grootte: de afmetingen en het gewicht van de partij.
  • Kwaliteit: informatie over de staat van de producten, bijvoorbeeld of ze nieuw, gebruikt of beschadigd zijn en of ze in de originele verpakking worden verkocht.
  • Leveringsvoorwaarden: informatie over de locatie van de producten, zodat je kunt bepalen of je ze laat leveren of dat je ze zelf ophaalt.

4. Publieke prijs, startbod en uiteindelijke prijs

Bij een online veiling worden verschillende bedragen vermeld:

  • Publieke prijs: dit is de marktwaarde van alle producten in de kavel bij elkaar opgeteld. Dit bedrag wordt vermeld zodat potentiële kopers een schatting kunnen maken van de winstmarge bij wederverkoop.
  • Startbod: om te voorkomen dat biedingen te laag beginnen hanteren veilingsites een startbod. Wanneer de kavel opent komt dit bedrag in beeld totdat er een eerste bod wordt gedaan.
  • Laatste bod: elke keer als er een bod wordt gedaan wordt dit vermeld als het laatste bod. Op de meeste veilingsites kun je ook zien wie dat bod heeft gedaan.

Koop retourzendingen van klanten met veilingen

Vind klantretouren van destocking op ons professionele platform.

5. De regels bij het bieden

Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de regels van een veilingsite voor je een eerste bod uitbrengt. Bekijk altijd de voorwaarden van de specifieke kavel en de website. In het algemeen gelden in ieder geval de volgende regels:

  • In de meeste gevallen is een bod bindend en om te kunnen bieden moet je akkoord gaan met de algemene voorwaarden waarin dit wordt bepaald. Als jij de veiling wint ben je dus verplicht de producten te kopen. Soms kun je er nog wel onderuit als je een boetebedrag betaalt, maar toch is het beter om alleen te bieden als je 100% achter de koop staat.
  • Een veilingsite hanteert bepaalde voorwaarden met betrekking tot het bod. Zo is er soms een minimaal eindbod, als de veiling sluit onder dat bedrag gaat de verkoop niet door en wordt de veiling opnieuw georganiseerd. Dit bedrag wordt meestal niet openbaar gemaakt.
  • Om te voorkomen dat mensen oeverloos gaan overbieden met kleine bedragen werken de meeste veilingsites met biedstappen. Dit is een verplicht bedrag tussen twee biedingen. Als je een bod doet moet je dus minimaal met dit bedrag overbieden.

Waar vind je online veilingen in Nederland?

Er zijn ontzettend veel websites die online veilingen organiseren en meestal bieden ze een breed scala aan producten aan. Dit kan gaan om overstock, onverkochte partijen, retourproducten, faillissementsboedels, restpartijen, beschadigde artikelen, kantoorartikelen, transportmiddelen die uit de roulatie gehaald worden en ga zo maar door. We hebben de belangrijkste aanbieders hieronder voor je op een rijtje gezet.

Veilingen via de overheid

Het komt vaak voor dat overheidsinstanties producten veilen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om gebruikte kantoorartikelen, voertuigen die uit de running worden gehaald of producten die in beslag zijn genomen. De overheid organiseert zelf veilingen via de website Domeinen Roerende Zaken, maar maakt ook gebruik van gerenommeerde sites voor online veilingen.

Faillissementsveilingen

Wanneer een bedrijf failliet gaat kan het zijn dat de curator de boedel van het bedrijf in beslag neemt. Deze producten worden vervolgens door veilinghuizen of veilingsites aangeboden voor de wederverkoop. Je vindt een overzicht van de meest gebruikte veilinghuizen op de website van Faillissementsveilingen.

Online veilingsites

Omdat bedrijven vaak moeite hebben met het kwijtraken van hun retourproducten of hun overstock zijn er in de laatste jaren steeds meer online veilingen in Nederland bijgekomen. Deze bedrijven fungeren als tussenpersoon en brengen potentiële kopers en grote retailers met elkaar in contact. Je kunt op Google zoeken naar veilingsites, of je kunt een kijkje nemen op de startpagina veilingen.

Stocklear is een B2B marktplaats gewijd aan destocking

Vind onverkochte voorraad, klantretouren en overstocks op Stocklear.

Vraag en antwoord

  • Kan iedereen meedoen aan online veilingen?

    Er bestaan verschillende soorten online veilingen, sommige verkopen alleen B2B, bij andere kunnen ook particulieren terecht. In principe kan dus iedereen meedoen aan online veilingen, je hoeft alleen maar op zoek naar de juiste aanbieder.

  • Wat zijn de voordelen van online veilingen?

    Omdat het vaak gaat om grote partijen producten die bedrijven niet zelf kwijt kunnen raken zijn de bedragen in een veiling lager dan normaal. Het grote voordeel van een online veiling is dus dat je artikelen kunt aanschaffen voor wederverkoop met een interessante winstmarge.

  • Hoe worden bij een online veiling de prijzen bepaald?

    Bij een online veiling wordt soms een minimale verkoopprijs vastgesteld. Deze prijs wordt bepaald aan de hand van de publieke verkoopprijs, of de marktwaarde van de geveilde producten. Meestal ligt dit bedrag rond de 15% of 20% van de publieke verkoopprijs.

Hulpmiddelen en advies

  • Zeer responsief en professioneel team. Producten van zeer goede kwaliteit tegen zeer goede prijzen. Geweldig verkoop- en betalingssysteem. Hartelijk dank!

    InformatiqueOccasionDe 01/01/2022
  • Ik beveel dit serieuze bedrijf aan. Na verschillende succesvolle veilingen, transport en logistiek + opvolging van hun professionele kant tot de aankomst van de bestelling.

    Jordan AlexandreDe 11/01/2022
  • Serieus Frans bedrijf dat kopers geruststelt. Wanneer de goederen niet van dezelfde kwaliteit zijn als geadverteerd, hebben wij altijd een vergoeding ontvangen die min of meer gelijk is aan de schade. Ze zijn gemakkelijk te contacteren en zeer efficiënt!

    Quentin W.De 14/03/2022
  • Zeer serieuze site. Opvolging van bestellingen en levering tot op de millimeter nauwkeurig. Zeer professioneel en attent personeel. Zeer responsief en informatie gecommuniceerd in real time. Ik ben zeer tevreden over de service en de kwaliteit van het product. Een grote Bravo aan het super competente logistieke team.

    Bache SDe 02/05/2022

Google reviews – Met een gemiddelde van 4,7 van 5

  • Klantenservice

    Onze klantenservice in Frankrijk spreekt Frans, Engels en Spaans en staat klaar om al uw vragen te beantwoorden. U kunt ons bereiken via chat of via uw account.

  • Beveiligde betaling

    Koop met een gerust hart via onze marktplaats. Verkopers worden betaald zodra de ontvangst van uw bestellingen is bevestigd.

  • Kwaliteit

    De partijen voor wederverkoop en destocking waartoe u toegang hebt, komen rechtstreeks van de grote merken en detailhandelaren.