Hoe kies ik een B2B groothandel?

Advies voor Kopers

Laatste aanpassing
28/03/2024

Een belangrijke eerste stap bij het beginnen van een (web)winkel is het vinden van een of meerdere goede, betrouwbare zakelijke leveranciers. Je wilt in de eerste plaats graag producten inkopen met een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar er zijn ook een paar andere belangrijke criteria om rekening mee te houden. In dit artikel bespreken we hoe je een goede B2B groothandel uitkiest.

Inkopen in Nederland, Europa of daarbuiten?

De locatie van de groothandel waar je mee in zee gaat heeft grote invloed op wat je kunt verwachten. Kies je voor een zakelijke leverancier in Nederland, Europa, of kijk je ook wereldwijd? Alle drie de opties hebben voor- en nadelen en die bespreken we hieronder kort.

Groothandel buiten Europa

Het grootste voordeel van een groothandel buiten Europa, bijvoorbeeld in Azië, is dat de prijzen veel lager liggen dan hier. Zelfs inclusief verzendkosten is de productprijs zo laag dat je makkelijk een goede winstmarge kunt maken. Bovendien kun je dankzij marktplaatsen als Alibaba makkelijk in contact komen met een zakelijke leverancier.

Maar er zijn ook een paar grote nadelen. Het is bijvoorbeeld lastig om te bepalen wat de kwaliteit van de producten is, want je kunt niet makkelijk even langsgaan om dit te controleren. In de rest de wereld gelden niet dezelfde veiligheidsvoorschriften voor producten als hier in Europa. De producten hebben niet altijd een keurmerk en als ze dat hebben is het mogelijk dat dit is nagemaakt. Ook zijn er veel namaakartikelen op de markt.

Wanneer je producten van een discutabele kwaliteit verkoopt, loop je het risico dat je te maken krijgt met een groot retourvolume. Of nog erger, dat je producten aanbiedt die niet voldoen aan Europese normen en die onveilig kunnen zijn voor de consument. En als je om die reden iets terug moet sturen naar de leverancier krijg je te maken met hoge verzendkosten.

Groothandel in Nederland

Wanneer je inkoopt in eigen land brengt dit een aantal grote voordelen met zich mee. Zo weet je zeker dat alle producten voldoen aan de Europese wetgeving. Ook betaal je weinig of geen verzendkosten, je zou in principe zelf langs kunnen gaan om inkopen te doen. En als je een goede groothandel hebt gevonden waar je regelmatig producten afneemt kom je in aanmerking voor hogere kortingen.

Het nadeel is dat het niet makkelijk is om een groothandel te vinden. Je kunt op Google zoeken of op de startpagina groothandels, maar Nederlandse groothandels hebben nog niet altijd een website. In veel gevallen ben je dus aangewezen op je netwerk. Verder zijn groothandels niet altijd erg happig om samen te werken met nieuwe klanten. Het liefst leveren ze alleen aan winkels die al een tijdje draaien en die dus al een assortiment hebben. In dit artikel geven we tips om een goede relatie op te bouwen met een zakelijke leverancier.

Groothandel in Europa

Een groothandel buiten Nederland, maar in Europa lijkt de gulden middenweg. Je hebt zekerheid dat je producten inkoopt die voldoen aan de wettelijke normen. Het is dichtbij, dus de verzendkosten zijn betaalbaar voor zowel inkoop als het retour sturen van producten. En het is een stuk makkelijker om groothandels te vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op het platform van het Nederlandse bedrijf Orderchamp, dat detailhandelaren verbindt met leveranciers in heel Europa.

Koop retourzendingen van klanten met veilingen

Vind klantretouren van destocking op ons professionele platform.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een groothandel?

Voordat je aan de slag gaat met zoeken is het goed om kennis op te doen van een paar andere belangrijke criteria. Zo weet je zeker dat je producten afneemt bij een goede groothandel. Met een beetje geluk kies je er eentje uit waarmee je een lange zakelijke relatie kunt opbouwen.

Prijs-kwaliteitverhouding

Het doel van jouw winkel is natuurlijk om winst te maken. Je moet dus op zoek naar producten die van voldoende kwaliteit zijn dat ze niet teruggestuurd worden door de klant. En de inkoopprijs, inclusief verzendkosten en andere onkosten moet laag genoeg liggen om een goed winstmarge te kunnen maken. Bepaal wat jouw maximale inkoopprijs is en vergelijk die met de prijzen die aangeboden worden. Biedt een groothandel niet de prijs die je graag zou willen, dan kun je altijd contact opnemen en vragen om volumekorting.

Productassortiment en marktexpertise

Het liefste wil je samenwerken met een groothandel die kennis heeft van de producten die ze verkopen. Op die manier heb je altijd een back-up als er eens iets mis is met een product of wanneer je specifieke vragen krijgt van een klant. Kies daarom het liefst voor een groothandel die gespecialiseerd is in een bepaald soort product. Vervolgens is het goed als je in die productcategorie ruim keuze hebt uit verschillende merken en producenten. Bekijk of er een uitgebreid productassortiment is met voldoende variatie.

Duurzaamheid

Consumenten vinden het tegenwoordig steeds belangrijker dat hun producten op een duurzame manier worden geproduceerd en verhandeld. Als jij kiest voor een duurzame leverancier, kun je dit op je website vermelden. Je doet dan iets goed voor het milieu en je hebt een streepje voor bij de milieubewuste consument. Of een groothandel zich hiermee bezighoudt kun je zien op hun website. Onderzoek bijvoorbeeld wat ze doen met hun retourproducten, of ze samenwerken met duurzame producenten en fabrikanten en of ze rekening houden met milieuvriendelijkheid bij hun algemene bedrijfsvoering.

Stocklear is een B2B marktplaats gewijd aan destocking

Vind onverkochte voorraad, klantretouren en overstocks op Stocklear.

Vraag en antwoord

 • Hoe vind ik de juiste groothandel voor mijn winkel?

  Ben je op zoek naar een winkel binnen Europa, dan kun je een kijkje nemen op het Nederlandse platform Orderchamp. Zoek je buiten Europa, dan zijn er grote platforms als Alibaba die zakelijke leveranciers en detailhandelaren met elkaar in contact brengen. Let er wel op dat er voor- en nadelen zijn voor inkopen binnen en buiten Europa. In het artikel hierboven vertellen we je alles wat je moet weten.

 • Wat zijn de nadelen van een groothandel buiten Europa?

  Alle producten die in Europa gemaakt en verkocht worden moeten voldoen aan bepaalde wetten en regels. Als je een product van buiten Europa koopt is het jouw verantwoording om ervoor te zorgen dat dit in orde is. Natuurlijk zou je kunnen kijken naar een keurmerk, maar in sommige landen worden namaakkeurmerken op producten gezet. En je wilt natuurlijk geen potentieel gevaarlijke producten verkopen. Het is daarom belangrijk dat je heel zeker weet dat de producten aan de wetten voldoen en dus veilig zijn voor consumenten.

 • Waar moet ik op letten bij het kiezen van een groothandel?

  Een goede groothandel heeft een uitgebreid productassortiment met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bekijk bij het uitzoeken van een groothandel altijd of ze goed beoordeeld worden. Bekijk reviews en onderzoek of de klantenservice en ondersteuning goed is, hoe het zit met hun marktexpertise, hoe de leveringsbetrouwbaarheid is en of het een duurzame leverancier is.

Hulpmiddelen en advies

 • Zeer responsief en professioneel team. Producten van zeer goede kwaliteit tegen zeer goede prijzen. Geweldig verkoop- en betalingssysteem. Hartelijk dank!

  InformatiqueOccasionDe 01/01/2022
 • Ik beveel dit serieuze bedrijf aan. Na verschillende succesvolle veilingen, transport en logistiek + opvolging van hun professionele kant tot de aankomst van de bestelling.

  Jordan AlexandreDe 11/01/2022
 • Serieus Frans bedrijf dat kopers geruststelt. Wanneer de goederen niet van dezelfde kwaliteit zijn als geadverteerd, hebben wij altijd een vergoeding ontvangen die min of meer gelijk is aan de schade. Ze zijn gemakkelijk te contacteren en zeer efficiënt!

  Quentin W.De 14/03/2022
 • Zeer serieuze site. Opvolging van bestellingen en levering tot op de millimeter nauwkeurig. Zeer professioneel en attent personeel. Zeer responsief en informatie gecommuniceerd in real time. Ik ben zeer tevreden over de service en de kwaliteit van het product. Een grote Bravo aan het super competente logistieke team.

  Bache SDe 02/05/2022

Google reviews – Met een gemiddelde van 4,7 van 5

 • Klantenservice

  Onze klantenservice in Frankrijk spreekt Frans, Engels en Spaans en staat klaar om al uw vragen te beantwoorden. U kunt ons bereiken via chat of via uw account.

 • Beveiligde betaling

  Koop met een gerust hart via onze marktplaats. Verkopers worden betaald zodra de ontvangst van uw bestellingen is bevestigd.

 • Kwaliteit

  De partijen voor wederverkoop en destocking waartoe u toegang hebt, komen rechtstreeks van de grote merken en detailhandelaren.