Faillissementsveilingen: hoe werkt het?

Advies voor Kopers

Professionele groothandelaar neemt deel aan veilingen van restanten van faillissementsproducten uit zijn magazijn
Laatste aanpassing
10/11/2023

Wanneer je een eigen bedrijf hebt en je budget momenteel niet zo ruim is, kan het interessant zijn om geld te besparen door gebruik te maken van een faillissementsveiling. De producten die je daar koopt zijn afkomstig van bedrijven die failliet zijn gegaan. Het kan gaan om nieuwe producten, zoals restpartijen met overgebleven voorraad, of om voorwerpen die door het bedrijf in de bedrijfsvoering zijn gebruikt. Wil je weten hoe een faillissementsveiling precies in zijn werk gaat? Lees dan verder.

Wat is een faillissementsveiling?

Wanneer een bedrijf failliet gaat wijst de rechtbank een curator aan om het faillissement in goede banen te leiden. Een van zijn of haar taken is om ervoor te zorgen dat de schuldeisers zo goed mogelijk worden afbetaald. Vaak is het nodig om alle bezittingen van het failliete bedrijf te verkopen. Dit gaat om:

 • Onroerend goed, zoals het winkel- of kantoorpand
 • Bedrijfsgoederen, dus alles wat gebruikt werd voor de bedrijfsvoering, zoals machines of kantoorartikelen
 • De onverkochte voorraad, als het gaat om een bedrijf dat actief is in de detailhandel

Een curator wil alles het liefst in een keer doorverkopen aan een nieuwe partij. Lukt dat niet, dan doet de curator een beroep op een veilinghuis of een online veilingsite. De bezittingen worden verdeeld in verschillende kavels en die worden in een bepaalde tijdsperiode aan de hoogste bieder verkocht.

Magazijn van producten en restpartijen opgeslagen voor veiling op een marktplaats

Wat voor producten kan ik vinden?

In principe kun je in faillissementsveilingen alles vinden wat je nodig hebt voor een bedrijf. Als je maar genoeg geduld hebt en wat tijd om te zoeken. We zetten een paar soorten faillissementsveilingen voor je op een rijtje:

 • Faillissementsveilingen vastgoed: ben je op zoek naar een bedrijfspand, bijvoorbeeld voor goederenopslag of als werkplaats? Ga dan op zoek naar websites met executieveilingen, zoals Vastgoedveiling. Dit zijn veilingen waarbij de schuldeiser door de overheid verplicht wordt om zijn of haar pand te verkopen en dit kan gaan om particulier of zakelijk vastgoed.
 • Faillissementsveilingen vervoersmiddelen: denk hierbij aan bedrijfswagens, bestelbusjes, maar ook scooters of zelfs boten. Online Veilingmeester heeft een pagina waar bedrijfsvoertuigen worden geveild die vaak afkomstig zijn uit faillissement.
 • Faillissementsveilingen bedrijfsgoederen: deze categorie is ontzettend breed, want elk bedrijf heeft zijn eigen manier van werken. Voorbeelden van bedrijfsgoederen die geveild worden na failliet zijn machines voor de industrie, zoals vorkheftrucks of tractors, winkelinrichting, zoals paspoppen of stellingen, algemene benodigdheden, zoals een koffiezetapparaat of een vergaderbureau en bouwmaterialen, zoals grondstoffen en ijzeren balken. Een goede plek om te beginnen is de website nl.
 • Faillissementsveilingen elektronica: ben je op zoek naar informatica voor de wederverkoop? Dan heb je de keuze tussen refurbished artikelen – die koop je bij specialistische bedrijven die de gebruikte apparaten hebben opgeknapt – of restpartijen voorraad van IT-winkels die failliet zijn gegaan. Bij het kopen van elektronica is het belangrijk dat je let op de garanties die je moet geven en in welke staat de artikelen zijn.
 • Faillissementsveilingen restpartijen: wil je goedkoop voorraad opkopen voor de wederverkoop? Dan moet je op zoek naar restpartijen, dat zijn pallets met artikelen die o.a. na een failliet worden geveild. In principe kun je alle soort restpartijen vinden – kleding, speelgoed, witgoed, meubels, tuinmeubelen, luxegoederen, noem het maar op. Bekijk hier onze favoriete veilingsites.

Veil voorraden failliete producten met Stocklear

Koop restpartijen, overstocks, opruimingen en faillissementskavels met de palletproductveiling op onze marktplaats.

Hoe gaat een faillissementsveiling in zijn werk?

Hoe een veiling in zijn werk gaat, hangt een beetje af van wat je precies wilt gaan kopen, maar in grote lijnen zijn er vier stappen.

Stap 1: de bezichtiging

Dit kan op twee verschillende manieren, in persoon of online. Bij grotere aankopen, zoals vastgoed of vervoersmiddelen wordt er door het veilinghuis vaak een dag georganiseerd waar geïnteresseerde kopers de kavel kunnen bezichtigen. Voor kleinere aankopen of goederen die in bulk worden verkocht, zoals restpartijen of pallets, gebeurt de bezichtiging tegenwoordig vaak online. Op de veilingsite worden foto’s en details van de te veilen producten geplaatst. Kijk voor je iets koopt altijd naar de kwaliteit – zijn de producten nieuw, zo goed als nieuw of gebruikt, komen ze in de originele verpakking, is die verpakking beschadigd, etc. – en naar de leveringsvoorwaarden.

Stap 2: bieden

De veiling loopt over een bepaalde periode, dit kan zo kort zijn als een dag, maar het kan ook meerdere dagen of zelfs weken zijn. Het veilinghuis geeft een bepaald startbod en een datum en tijdstip waarop de veiling gesloten wordt. Vervolgens kunnen de geïnteresseerden hun bod uitbrengen. Een paar dingen om in de gaten te houden:

 • Om mee te kunnen doen aan een veiling moet je akkoord gaan met bepaalde voorwaarden. Bij veel veilinghuizen geldt de regel dat een bod bindend is, bied dus alleen als je heel zeker bent van je zaak.
 • Bieden werkt met biedstappen die door het veilinghuis zijn bepaald. Als de biedstap bijvoorbeeld 50 euro is, moet je minimaal dat bedrag meer bieden dan het huidige bod. Dit is om te voorkomen dat mensen steeds weer met een heel klein bedrag gaan overbieden.

Stap 3: de veiling wordt gesloten

Wanneer de afgesproken tijd is verlopen wordt de veiling gesloten. Op dat moment heeft in de meeste gevallen degene die het laatste (en dus hoogste) bod heeft gedaan de goederen gekocht voor het geboden bedrag. Maar er zijn een paar uitzonderingen:

 • Het kan zijn dat een veiling wordt verlengd als er in de laatste minuten een bod wordt gedaan. Op die manier krijgen alle deelnemers de kans om te reageren door een nieuw bod te doen.
 • Soms gaat een kavel na afloop van een veiling niet naar de hoogste bieder. Hoe dat kan? Een veilinghuis stelt soms een minimale verkoopprijs in, als het laatste bod onder deze prijs ligt wordt de veiling geannuleerd en later nogmaals georganiseerd.

Stap 4: levering van de goederen

Heb jij de veiling op je naam gezet? Dan moet je ervoor zorgen dat de goederen die je hebt gekocht naar jou toe komen. Soms moet je deze zelf ophalen en soms worden ze naar je toe verstuurd. Hoe je dit verder organiseert overleg je met het veilinghuis.

Wil je meer weten over online veilingen in het algemeen? Bekijk hier alles wat je moet weten over online veilingen.

Curator presenteert aan een koper de partijen tweedehands meubilair uit een faillissement die ze op een veiling gaat verkopen

Vraag en antwoord

 • Wie kan meedoen aan een faillissementsveiling?

  In principe kan iedereen meedoen aan een faillissementsveiling, wel moet je akkoord gaan met bepaalde voorwaarden van de veilingsite of het veilinghuis. Hierin staat bijvoorbeeld meestal dat een bod bindend is en hoe de levering wordt georganiseerd. Lees om verrassingen te voorkomen de voorwaarden goed door voor je akkoord gaat.

   

 • Zijn de producten in een faillissementsveiling nieuw of gebruikt?

  Na een faillissement kan in principe alles wat in het bezit is van het failliete bedrijf via een curator worden geveild. Zo zijn er faillissementsveilingen voor vastgoed, inventaris, industrie of restpartijen voorraad. Het ligt dus aan de kavel of je nieuwe of gebruikte producten koopt. Bekijk de kaveldetails om hier meer over te weten te komen.

 • Kan ik producten van failliete winkeliers overkopen?

  Het grootste voordeel van een faillissementsveiling is dat er haast bij is, dus dat de producten vaak voor een lagere prijs dan de marktwaarde worden verkocht. Koop je restpartijen voorraad, dan heb je een grotere winstmarge bij wederverkoop. En voor je bedrijfsvoering kun je vaak kwaliteitsproducten voor een lage prijs op de kop tikken.

Hulpmiddelen en advies

 • Zeer responsief en professioneel team. Producten van zeer goede kwaliteit tegen zeer goede prijzen. Geweldig verkoop- en betalingssysteem. Hartelijk dank!

  InformatiqueOccasionDe 01/01/2022
 • Ik beveel dit serieuze bedrijf aan. Na verschillende succesvolle veilingen, transport en logistiek + opvolging van hun professionele kant tot de aankomst van de bestelling.

  Jordan AlexandreDe 11/01/2022
 • Serieus Frans bedrijf dat kopers geruststelt. Wanneer de goederen niet van dezelfde kwaliteit zijn als geadverteerd, hebben wij altijd een vergoeding ontvangen die min of meer gelijk is aan de schade. Ze zijn gemakkelijk te contacteren en zeer efficiënt!

  Quentin W.De 14/03/2022
 • Zeer serieuze site. Opvolging van bestellingen en levering tot op de millimeter nauwkeurig. Zeer professioneel en attent personeel. Zeer responsief en informatie gecommuniceerd in real time. Ik ben zeer tevreden over de service en de kwaliteit van het product. Een grote Bravo aan het super competente logistieke team.

  Bache SDe 02/05/2022

Google reviews – Met een gemiddelde van 4,7 van 5

 • Klantenservice

  Onze klantenservice in Frankrijk spreekt Frans, Engels en Spaans en staat klaar om al uw vragen te beantwoorden. U kunt ons bereiken via chat of via uw account.

 • Beveiligde betaling

  Koop met een gerust hart via onze marktplaats. Verkopers worden betaald zodra de ontvangst van uw bestellingen is bevestigd.

 • Kwaliteit

  De partijen voor wederverkoop en destocking waartoe u toegang hebt, komen rechtstreeks van de grote merken en detailhandelaren.