Discountwinkel: waar vind ik voorraad?

Advies voor Kopers

Shoppers in de gangpaden van een discountwinkel met rekken vol kleding en bazaar gekocht op buy-to-resell veilingen
Laatste aanpassing
31/10/2023

Je hebt een nieuwe of bestaande webshop waarvoor je snel een stock wilt aanleggen. Omdat je niet te veel voor de producten wilt betalen lijkt het je een goed idee om mee te doen aan een online veiling. Maar hoe gaat dat eigenlijk precies in zijn werk? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om mee te doen aan een online veiling en geven we een overzicht van waar je online veilingen in Nederland kunt vinden.

Je wilt een discountwinkel beginnen of je hebt een discountwinkel en je bent op zoek naar voorraad. Omdat je producten voor een lagere prijs verkoopt dan de normale marktwaarde, kan jouw winkel alleen winst maken als je slim inkoopt. De inkoopprijs van jouw producten moet onder de normale kostprijs liggen en dat vind je niet bij een reguliere producent of groothandel. Maar waar kun je dan wel terecht? In dit artikel leggen we uit wat voor soort voorraad je kunt kopen voor je discountwinkel en waar je dat kunt vinden.

6 manieren om goedkoop aan voorraad te komen

Jouw producten moeten zo laag mogelijk geprijsd zijn, dus je moet op zoek naar voorraad die voor een lagere prijs dan de normale kostprijs wordt verkocht. Dat klinkt onrealistisch, maar er zijn verschillende situaties waarin je producten in bulk kunt inkopen voor een bodemprijs. Vaak lever je dan wel in op andere aspecten, het zijn bijvoorbeeld geen nieuwe artikelen, of je weet niet precies wat je koopt, maar de prijs is erg interessant. We geven een paar voorbeelden.

1. Retourproducten

Voor retailers brengt het vaak te veel kosten met zich mee om retourproducten te controleren en weer in de handel te brengen. Om hier toch nog wat aan te verdienen verkopen ze deze producten voor een lage prijs door aan andere partijen. Er wordt vaak aangegeven of de producten nieuw of gebruikt zijn en of ze in de originele verpakking worden verkocht. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan ons artikel over retourzendingen.

2. Faillissementspartijen

Wanneer een (online) winkel failliet gaat is de kans groot dat er nog een voorraad onverkochte producten is. Omdat de schuldeisers van de winkelier betaald moeten worden, wordt deze voorraad zo snel mogelijk verkocht. Het zou te veel tijd in beslag nemen om de producten per stuk te verkopen en daarom gebeurt dit in bulk. Het gaat hier in de meeste gevallen om nieuwe artikelen in de originele verpakking, maar voor een veel lagere prijs dan normaal. Alles weten over de inkoop van faillissementsgoederen? Ook daar hebben we een artikel over geschreven.

Petit et gros électroménager de grande marque (robots, appareils de cuisine) à la vente sur les étalages d'un magasin discount

3. Tweedehands producten

Een andere manier om aan voorraad te komen voor een lage prijs is het inkopen van tweedehands producten. Omdat je tweedehands producten van particulieren koopt is het wel iets meer werk om goede producten te vinden dan wanneer je B2B inkoopt. Je kunt beginnen met zoeken op online veilingsites zoals Marktplaats, bij kringloopwinkels of op rommelmarkten. Als je er een beetje oog voor hebt kan het dat de moeite wordt beloond, soms vinden mensen heel waardevolle dingen tussen tweedehands producten.

4. Gereviseerde producten (refurbished producten)

Bij refurbished producten of gereviseerde producten gaat het vooral om elektronica. Dit zijn producten die al zijn gebruikt, bijvoorbeeld op een kantoor of als showmodel in een winkel en die vervolgens door een bedrijf zijn gereviseerd. Na dit proces zijn de producten zo goed hersteld dat ze gewoon normaal te gebruiken zijn, ze kunnen alleen niet meer voor marktprijs worden verkocht. Gereviseerde producten zijn soms volledig onbeschadigd, of ze kunnen gebruikssporen hebben.

5. Tweedekans producten

Tweedekans producten zijn producten die niet helemaal perfect zijn, waardoor de retailer ze niet zelf wil verkopen. Denk bijvoorbeeld aan een lijn spijkerbroeken waar de naden net niet helemaal goed genaaid zijn, of een partij fotolijstjes waarvan de kleur verkeerd is uitgevallen. De producten zijn nog prima te gebruiken zijn daarom erg geschikt voor een discountwinkel.

6. Internationale artikelen

In Nederland zijn inkoopprijzen relatief hoog als je vergelijkt met andere landen in de wereld. Sommige prijsvechters gaan daarom op zoek naar groothandels in andere landen, waar ze goedkoop artikelen in kunt kopen. Dit gaat dan vaak om speelgoed, huis-en-tuinartikelen, kleding of gebruiksartikelen zoals shampoo en zeep.

Koop retourzendingen van klanten met veilingen

Vind klantretouren van destocking op ons professionele platform.

Hier kun je goedkope voorraad vinden

Genoeg slimme manieren dus om goedkoop aan voorraad te komen. Maar met die wetenschap ben je er nog niet, nu moet je op zoek naar een plek om het aan te schaffen. Hieronder vertellen we je op welke twee plekken je het best op zoek kunt naar deze aanbiedingen.

Gespecialiseerde platforms

Ben je op zoek naar een bepaald soort artikel, dan zijn er vaak groothandels en platforms te vinden die zich daarin specialiseren. Zo zijn er retourportals die zich alleen bezighouden met de verkoop van teruggestuurde pakketjes, groothandels die zich specialiseren in refurbished elektronica en platforms waar je contact op kunt nemen met internationale groothandels. Kijk daarom eerst of er groothandels zijn voor jouw gewenste product voordat je op zoek gaat op de meer algemene wederverkopers hieronder.

Partijgroothandels

Er zijn groothandels die alleen producten in bulk verkopen, genaamd partijgroothandels. Je vindt hier allemaal verschillende soorten producten: onverkochte voorraad, faillissementspartijen, retourproducten en meer. De producten worden vaak verkocht op een pallet en dat betekent dus dat je ze niet eerst kunt zien. Je krijgt meestal wel een lijst van de producten op de pallet, waardoor je weet wat je koopt.

Online veilingen

Een andere manier om aan voorraad te komen is door mee te doen aan een online veiling. Ook hier vind je alle bovengenoemde producten, van refurbished elektronica tot faillissementsproducten. Bij een veiling worden producten tegen opbod verkocht, er wordt een eindtijd bepaald en voor die tijd kun je op een partij producten bieden. Zo’n partij heet een kavel. Wil je alles weten over (online) veilingen? Lees hoe een veiling in zijn werk gaat of bekijk wat onze 8 favoriete veilingsites zijn.

Waar moet ik op letten bij de inkoop voor een discountwinkel?

Wanneer je partijen inkoopt bij een groothandel of op een kavel biedt tijdens een (online) veiling moet je op een paar dingen letten. Dit zijn onze tips:

  • Bekijk goed wat je aanschaft en in welke staat het is. Kijk om hoeveel producten het gaat, of ze van goede kwaliteit zijn, of ze gebruikssporen hebben en of ze in de originele verpakking worden verkocht. Je wilt voorkomen dat je veel werk hebt aan het verkoopklaar maken van producten of, nog erger, dat mensen de producten retour sturen nadat je ze hebt verkocht.
  • Controleer of artikelen voldoen aan Europese normen. Dit is vooral belangrijk als je producten van een buitenlandse groothandel koopt. In Europa hebben we vrij strenge veiligheidsregels en producten die hier niet aan voldoen mogen niet verkocht worden. Controleer daarom altijd of de partij producten die je koopt de juiste keurmerken heeft.
  • Onderzoek de mogelijke afzetmarkt. Bekijk of deze producten niet al in overvloed of voor bodemprijzen worden aangeboden door andere discountwinkels. Als dat het geval is wordt het voor jou lastiger om de producten kwijt te raken.
  • Bekijk voor je akkoord gaat met de verkoop reviews van de groothandel of de veilingsite. Kijk of afnemers goede ervaringen hebben met het verkoopproces en met de klantenservice, mocht er iets niet helemaal volgens plan gaan.

Stocklear is een B2B marktplaats gewijd aan destocking

Vind onverkochte voorraad, klantretouren en overstocks op Stocklear.

Vraag en antwoord

  • Wat is een discountwinkel?

    Een discountwinkel is een winkel waar producten voor een lagere prijs worden verkocht dan normaal. Denk bijvoorbeeld aan prijsvechters met een fysieke winkel, zoals Zeeman of Flying Tiger, of online discountwinkels, zoals Budgetland en Mega Discount Store. Discountwinkels kopen hun voorraad slim in, zodat ze producten goedkoop kunnen aanbieden aan hun klanten.

  • Hoe komt het dat de producten in een discountwinkel zo goedkoop zijn?

    Discountwinkels kopen op een slimme manier in, zodat ze minder dan de reguliere kostprijs betalen voor hun voorraad. Daardoor kunnen ze hun producten voor een bodemprijs aanbieden. Sommige discountwinkels gaan voor hun voorraad naar goedkopere landen, of ze vinden producten die in bulk worden verkocht, zoals retourproducten of faillissementspartijen.

  • Waar vind ik goedkope voorraad voor een discountwinkel?

    Je kunt het best op zoek naar artikelen die in bulk voor een lage prijs worden verkocht. Voorbeelden zijn retourproducten of faillissementsproducten. Dit kun je aanschaffen op een online veiling of in een partijgroothandel. Lees het hele artikel hierboven voor meer informatie.

Hulpmiddelen en advies

  • Zeer responsief en professioneel team. Producten van zeer goede kwaliteit tegen zeer goede prijzen. Geweldig verkoop- en betalingssysteem. Hartelijk dank!

    InformatiqueOccasionDe 01/01/2022
  • Ik beveel dit serieuze bedrijf aan. Na verschillende succesvolle veilingen, transport en logistiek + opvolging van hun professionele kant tot de aankomst van de bestelling.

    Jordan AlexandreDe 11/01/2022
  • Serieus Frans bedrijf dat kopers geruststelt. Wanneer de goederen niet van dezelfde kwaliteit zijn als geadverteerd, hebben wij altijd een vergoeding ontvangen die min of meer gelijk is aan de schade. Ze zijn gemakkelijk te contacteren en zeer efficiënt!

    Quentin W.De 14/03/2022
  • Zeer serieuze site. Opvolging van bestellingen en levering tot op de millimeter nauwkeurig. Zeer professioneel en attent personeel. Zeer responsief en informatie gecommuniceerd in real time. Ik ben zeer tevreden over de service en de kwaliteit van het product. Een grote Bravo aan het super competente logistieke team.

    Bache SDe 02/05/2022

Google reviews – Met een gemiddelde van 4,7 van 5

  • Klantenservice

    Onze klantenservice in Frankrijk spreekt Frans, Engels en Spaans en staat klaar om al uw vragen te beantwoorden. U kunt ons bereiken via chat of via uw account.

  • Beveiligde betaling

    Koop met een gerust hart via onze marktplaats. Verkopers worden betaald zodra de ontvangst van uw bestellingen is bevestigd.

  • Kwaliteit

    De partijen voor wederverkoop en destocking waartoe u toegang hebt, komen rechtstreeks van de grote merken en detailhandelaren.